Artikel från HD - jag går på cultura! :D

Restauranglunch – när eleven själv får välja

Flera av Helsingborgs fria gymnasier låter eleverna själva få välja var de vill äta sin lunch. Med ett så kallat Elevkort kan de köpa mat på ett antal olika restauranger och snabbmatställen i stan under sin lunchrast.


Bildmaterial

Sanna Brandell och Charlotte Hedlöf från Campeon har precis ätit klart sina pastasallader med kyckling respektive fetaost. – Först när man såg vilka ställen det var, med hamburgare och kinamat, så lät det lite onyttigt. Men det finns annat att välja på, säger Sanna Brandell. Stefan Ed

"Innan åt vi på ett ställe som inte alls var bra. Nu får vi själva välja, så skolan har lyssnat på oss", säger Yasmine Perkins som går på Cultura där eleverna har haft Elevkortet i ett år. Stefan Ed

Vid lunchtid fylls Café Birger till bredden av gymnasieungdomar. Flera skolor har fiket som ett av alternativen för eleverna att använda sitt särskilda matkort på. Stefan Ed

Restaurangmat i parken i stället för skolmatsalslunch. Med ett så kallat Elevkort kan en del av Helsingborgs gymnasieelever själva välja var det vill köpa sin skollunch. Stefan Ed

Yasmines lunchfavoriter

1. Falafel på Habibi

2. Bönsallad på Café Birger

3. Veggie Delight på Subway


Helsingborg. Inne i biblioteket på Café Birger ringlar sig en lång kö av elever som väntar på att beställa mackor och sallader. Elevkorten börjar fungera samtidigt som det ringer till lunchrast och då gäller det att skynda sig för att hitta ett bord.

– Det verkar helt fullt i dag, det är det enda negativa med elevkorten, säger Yasmine Perkins från friskolan Cultura.

Hennes skola har hunnit använda sig av elevkorten i ett läsår och de flesta av eleverna verkar mycket nöjda.

– De tröttnade på att vi klagade på den dåliga maten vi hade förut och sedan lät de oss vara med och välja matställen, säger Yasmine Perkins.

Eleverna från Cultura kan välja mellan åtta olika restauranger. Yasmine Perkins är vegetarian och äter dessutom inte pasta vilket begränsar utbudet för hennes del.

I dag blir lunchen ostfralla och yoghurt med skogbär.

– Egentligen tror jag inte att man får välja det men de är snälla mot mig eftersom jag inte kan äta så mycket därifrån. Alla på restaurangerna är så himla trevliga, helt annorlunda mot hur det brukar vara i skolmatsalar.

Hennes klasskompis Ernst Skoog gillar också restaurangkonceptet.

– Man kan anpassa sig varje dag beroende på hur hungrig man är och vad man är sugen på.

De sätter sig i parken med sin mat trots att Culturas policy säger att de inte ska ta med sig maten eftersom skräpet strider mot skolans hållbarhetsprofil.

Gymnasieskolan Campeon har också valt att dela ut elevkort med start denna termin. Vissa av restaurangerna är gemensamma för skolorna. En favorit bland många är falafelstället Habibi.

– De har en jättegod buffé och nu har man lärt sig att inte ta 20 friterade kycklingbitar, säger Campeoneleven Filip Landsbo och skrattar.

Josefin Pehrson [email protected] 65 50




Som ni ser så äter vi som går på Cultura gymnasium på 8
olika restauranger. Det är skit bra tycker jag eftersom jätte
många av mina vänner som äter vanlig skolmat klagar på att
köttet inte är färdigstekt, potatisen mosad m.m.

Idag åt jag på pestopasta. Pasta Mexicana blev det. Så jäävlaaa gott :D

För att komma till artikeln : Länk


Kommentarer
Postat av: Caroline, LINA FRANKღ

Var med och tävla om ett av mina populära egendesignade armband i bloggen :-)

2009-08-31 @ 15:57:02
URL: http://carolinefrank.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0